Onsdag 21.03.18

Opp og hopp,- ingen grunn til å sove bort morgenen her gitt. Mange som lengter etter at jeg skal stå opp sånn at de kan få mat :-) Denne gjengen har jo vært så stille og veldig behagelige, men nå vet de å si ifra om det de vil ja.  De kjeder seg fort, og vil gjere ha litt selskap, gjerne hele tiden. Til de sovner da. De sover fortsatt veldig mye, og er våkne korte strekk om gangen. Tiden de er våkne øker,sakte men sikkert. 
I dag fikk vi svar på blodprøven til Mokka, og det ser ut som om jeg kanskje kan rekke tur på fjellet også, før vi skal reise på besøk til Buddy i Sverige. Ny prøve på fredag som vil fortelle oss mer om akkurat det. Mokka er i hvertfall klar, ormekur er ordnet og hun kan nå kjøre frem og tilbake til Sverige i 28 dager :-) Da burde vi være innafor, hihi.
På ettermiddagen fikk valpene komme opp på kjøkkenet igjen. Veldig greit at de er her sammen med oss når vi lager middag og holder på med data osv.  De har også fått hilse litt på Jubi og Svea under kontrollerte former i dag.  De får hilse på en og en, så girer de ikke de store hverandre opp. Mokka er ikke så interessert i valpene, det er greit at de er der, men så er ikke det noen hun gidder å leke med. Det er mye artigere å leke med de andre store. Fornuftig frøken det  :-) Nå har de spist og lekt og tullet rundt i bingen, så nå er det vel like før de sovner igjen. 

210318 enerhannen er veldig glad i mat
Enerhannen er veldig glad i mat
210318 mat er godt
Kanskje det er noen rester i de koppene på andre siden?
210318 spiser til alt er tomt
Spiser til alt er tomt
210318 sover hvor som helst
Sovner hvor som helst
210318 sover og slapper av
Slapper riktig godt av :-)
Tirsdag 20.03.18
I dag er valpene 4 uker, og jammen meg en måned på samme dag. Det var bare å komme seg opp i dag tidlig. Da var det noen firbeinte som mente at jeg hadde sovet alt for lenge :-D 
De er skrubbsultne når jeg kommer og kaster i seg maten som om de skulle hatt betalt for det. Ronja var inne hos dem også, og de fikk en så utrolig fin kosestund på morgenen. Ronja liker godt å ligge inne hos dem, men ikke hele tiden.
I kveld har de fått ny ormekur. Denne gangen en annen enn sist, bare sånn for å være på den sikre siden. De får ormekur en gang til før de reiser herifra. Den får de ikke så lenge før de skal til veterinæren, og samtidig hos veterinæren får de vaksine.
Mokka har vært til dyrlegen i dag og tatt en progesteronprøve. Bare for å se hvor langt hun har kommet i løpetiden. Det kan se ut som om det er ganske tidlig ennå. Greit å vite, så jeg kan forberede meg på enten fjelltur eller tur til Sverige :-)
Jeg sier som Ole Brum, "ja takk, begge deler". Men det vil blodprøva fortelle meg mere om. Siden vi ikke hadde anledning til å reise inn til veterinærhøyskolen i dag, får vi svaret i morgen. Når man tar prøva på veterinærhøyskolen får man svar samme dag. Men ikke alltid det går  å komme seg dit. :-)
I ettermiddag/kveld har valpene vært på kjøkkenet igjen. Svea får aldri nok av valpene og er overivrig på å få leke med dem.Hun ligger gjerne hele kvelden utenfor bingen til valpene og skal slikke på dem og ha kontakt. Det blir koselig det når hun kan få leke litt mer med dem. Nede på valperommet går hun inn, men hun har en iver som tar luven av denne gjengen så jeg må styre henne litt. Bare snill, men vil så alt for mye :-)
200318 sovnet i matfatet
Sovnet i matfatet I
200318 sovnet i matfatet II
Sovnet i matfatet II
200318 hanne merket høyre lår
Hanne merket høyre lår
200318 tispe merket øre
Tispe merket øre
200318 svea vil så gjerne ha kontakt nakketispa
Svea vil så gjerne ha kontakt,- se en tunga ;-)
Mandag 19.03.18
Nå skal hjemmesiden være i full funksjon igjen. Det har vært litt kluss med bilder i denne tida som ikke alt har fungert som det skulle, men nå skal alt være på stell. Så om dere opplever noe så si ifra til meg. Adressen er nå som før www.fosliskrenten.org 
Valpene koser seg med stort rom. De har blitt mye mere hunder med en gang de fikk mer plass. De beveger seg mye mer, og har begynt å leke og småbjeffe. Noen ganger skvetter de ganske bra, og kan tippe over ende av anstrengelsen med å bjeffe. I dag har valpene vært mye nede på valperommet, men på ettermiddagen har de vært på kjøkkenet sammen med meg og resten av gjengen. De har sett på reprise av Sinnasnekker'n :-) Vet ikke om Rune trengte litt input fra ham i denne oppussinga. Hihi.
Valpene er veldig glad i mat og flinke til å spise. De står stille og spiser av matskåla si til den er tom. Men de klatrer litt opp i den og ligger litt oppi den, så de ser jo ut som små griser :-) Nå har de blitt veldig flinke til å drikke vann. Ronja har vist dem det flere ganger, og da står alle fem rundt henne og ser. Så er det noen som prøver og det er jammen godt med vann. Så da er de rett som det er borti vannskåla og drikker litt. 
I dag har Mokka kommet til oss. Hun har fått løpetid, og vi har veeeeeldig lenge planlagt å parre henne med en brun svenske, "Flatterhaft Secret Service". Nå blir det spennende å se hvordan det går. Mokka er tanta til Xi og, verdens mest vennlige flat. Hun elsker absolutt alle, og vil bare ha kos og leke. Hun gikk rett inn i flokken her og de andre tre ønsket henne hjertelig velkommen. Det var bare så kult å få en til å leke med ! 
190318 enerhannen og hanne merket høyre bak
Enerhannen og hanne merket høyre lår
190318 kanksje litt liten seng
Den senga er egentlig for liten til deg, Ronja :-)
190318 nakketispa koser seg med mammaen sin
Nakketispa koser seg med mamma'en sin.
Søndag 18.03.18
Natta gikk veldig fint. Ronja valgte igjen å sove inne hos valpene sine.Jeg veide alle i går og de veier rundt 1,2 kg alle sammen, men med enerhannen et lite hestehode foran. Han har hatt spjelking på benet sitt i natt, og denne gangen klarte jeg å få gjort det på en sånn måte at den satt hele natten. Nå går han bedre på hele poten, men fortsatt er benet litt rart i formen. Så vi satser på stadig bedring. Han bryr seg i hvertfall ikke :-)
I dag tidlig åpnet jeg opp hele rommet og tok ut valpekassa og ga de en seng. Det var stor stas, men også litt frustrasjon, for hvor ble alle av ??  Det var jo så stor plass at de ikke fant hverandre igjen ;-). Det går seg fort til, de kommer til å være veldig fornøyde med tumle plassen de har nede. 
Etter at de hadde spist tok jeg alle opp på kjøkkenet. Der sovnet de rett innenfor bingen, langt fra teppet, selv om de tkom besøk til dem. De er ikke våkne lenge av gangen og opplevelsen med stort rom hadde nok gjort dem slitne. Det var veldig hyggelig med besøk, og vi ble sittende og forgape oss i valpene. De kan smelte enhver. 
Utpå ettermiddagen var det klart for nytt besøk, og denne gangen var de litt mer våkne, før de bare bikket over og sovnet igjen. VI er heldige igjen som har fått så flotte valpekjøpere. Denne gjengen her kommer til å få det veldig bra :-)
I kveld har de spist igjen, og denne gangen var de faktisk ikke så sultne. De hadde akkurat fått en melkeskvett av Ronja også, så da var det kanskje ikke så rart.
180318 enerhannen
Enerhannen
180318 nakketispa
Nakketispa
180318 toerhannen
Toerhannen, skikkelig trøtt
180418 nakketispa og øretispa
Frøken nakke og frøken øre :-)
Lørdag 17.03.18

I dag var det opp før fugger'n for å ta med seg noen flotte ungdommer og reise til Sverige på "shopping". Litt usikker på om gutta liker det ordet, men de handlet masse helt nødvendig, som noen av dem skal ha med på TG. Energidrikker er helt nødvendig for å holde seg våken blandt annet :-) Det var gutter som var flinke til å handle og som hadde med seg både fornuft og vett når de handlet. Bestillingslister fra kompiser hadde de også, så Caravellen var rimelig full med særlig brusbokser når vi kjørte hjem. Nå får vi håpe at det blir en bra påske og et bra TG. Takk for turen gutta !
Når vi reiste i dag tidlig sov både valpene og Rune. Så det var helt stille i huset. Rune tok valpene litt senere på morgenkvisten og foret og vasket i valpekassa. SIden vi brukte god tid i Sverige foret ham dem en gang til før vi kom hjem. Da hadde de flyttet seg til kjøkkenet, sammen med Ronja.
Når vi kom hjem fra Sverige var trappa i første egt. tatt ut. Så nå må vi ut og rundt huset for å komme inn på kjøkkenet. Rune har klaget på meg tidligere for at jeg skal ha så mange dører i dette huset, men det er jo ikke så dumt det nå da, hihi. Det ble veldig rart uten trapp, så utrolig mye lysere når den brungule furutrappa kom seg ut. Den slukte lys, og rommet ble så stort. Vi må jo ha trapp, jeg skjønner jo det, men den som kommer inn igjen skal være litt mindre i størrelse. Da får vi minsket trappehullet med 75cm, og det er utrolig hvor mye det hjelper. Også oppe i stua.
En liten stund etter at jeg var kommet igjen fra Sverige fikk vi besøk av en tidligere valpekjøper. Nå er det tid for ny valp hos dem etter at de hadde en valp fra I kullet vårt. Veldig hyggelig å hilse på dem igjen. Skal bli så spennende å følge den valpen som kommer til dem fremover. Den hannen får det veldig bra, det vet vi fra før.
Etter at de hadde reist var det klart for neste foringsrunde. De er utrolig glad i mat denne gjengen her og ser helt henførte ut når de spiser. Herlig gjeng.

Nå spjelker vi benet til enerhannen om natta. Utenlandske veterinærer mener at man skal spjelke benet når valpen har en slik defekt i benet. Norske veterinærer sier at jeg ikke skal gjøre det. Så da spjelker jeg litt og tar det av litt, så får vi se.Det rettes veldig fint ut når jeg spjelker, så det er så fristende å gjøre det. 
Det blir lettere etterhvert å se personligheten til valpene. Men vi ser jo allerede nå at enerhannen utmerker seg med å være veldig nysgjerrig og utforskende og vil leke med de andre. Han bryr seg katta om benet sitt og durer frem der han vil. Lar seg ikke hemme av noen ting. Veldig artig å se på.

170318 alle mat er det beste vi vet
Mat er det beste vi vet
170318 enerhannen spiser alene
Special treatment for enerhannen
160318 toerhannen og nakketispa
Toerhannen og nakketispa sover godt
Fredag 16.03.18
I går kveld gikk Ronja inn og la seg hos valpene sine. Utenfor kassa da. Det var tydelig at da hadde hun lyst til å sove inne sammen med dem igjen. Hun er så gossin, og har mye omsorg for den lille gjengen sin.
I dag har alle valpene hatt litt løs mage. De er så utrolig glad i mat, og dermed spiser de kanskje litt mer enn de burde gjøre :-) Det går nok over i løpet av et par dager, når magene får vent seg til at de spiser tørrfor og vom. 
De begynner nå å bli så store at de skal få hele valperommet. De er på full fart ut av den lille valpekassa, og selv om de ikke er der nede så mye, så er det greit med litt større plass. 
NÅ begynner jeg å kjenne at tennene er på vei. Det er små anlegg til tenner, som snart er sylspisse og ganske så vonde når de biter til.
De begynner å bli ganske flinke til å gå vekk fra teppet sitt for å gjøre fra seg. Dermed er det nødvendig med litt større boltreplass. Noen av valpene synes selv de er så flinke for når de har fårr overkroppen ned av teppet, så setter de seg ned og gjør fra seg.... Ikke helt fått med seg at bakparten da fortsatt er på teppet :-D
I morgen skal jeg opp tidlig for å kjøre en liten gjeng med ungdommer til Sverige. Noen av dem skal ta påskehandelen til de skal på TG i Vikingeskipet i påsken. Det er alltid så trivelig å ha med seg ungdommer på tur. Så har de også med seg "bestillingslister" fra kompiser, så de skal handle for dem også. Da er det Rune og faren hans som styrer her hjemme, så det blir nok bra. Jeg tror de har planer om å rive trappa fra gangen til stua i morgen. Det er ikke fullt så gøy. Da må jeg ut for å komme på kjøkkenet .... Godt det bare er en overgang :-D
160318 enerhannen
Enerhannen
160318 hanne merket høyre lår
Hanne merket h lår
160318 toerhannen
Toerhannen
160318 nakketispa
Nakketispa
160318 øre tispa
Øretispa
Torsdag 15.03.18
I går kveld bestemte Ronja seg for at nå fikk valpene sove alene hele natta. Hun var veldig bestemt på at hun ikke skulle sove inne sammen med valpene. Så i natt har de sovet helt på egen pote. Det gikk veldig fint. 
De var ganske så sultne når de fikk frokost, og maten gikk ned på høykant. Enerhannen som har problemet med beinet skal få voksenfor i steden for valpefor, for å forsøke å bremse litt av veksten. På den måten kan han hente inn igjen feilveksten i beinet er teorien. Så han fikk mat utenfor valpekassa, alene uten de andre. Han slukte maten sin, og var veldig fornermet for at jeg ikke satte ham opp i kassa så han kunne spise opp restene av maten til de andre valpene også. Hårda bud :-)
Skal prøve å legge med et par linker til noen artikler som beskriver benet til enerhannen. Så kan dere lese litt mer om det der. Her er den ene: Flexural deformity Dere kan også lese litt her : Flexural deformity
Det er veldig spennende å følge med på utviklingen. I følge disse artiklene skal benet kunne bli helt fint når det vokser seg til. Det gjenstår jo å se det da, men håper jo virkelig at det er sånn.
I kveld har vi vært i bursdag til bestemor. Da var valpene alene hjemme i 2 timer mens jeg var en svipptur i bursdag. Det hadde jo også selvfølgelig gått helt fint. Når jeg kom tilbake sammen med Vetle, som skulle øve til prøve på skolen i morgen, tok jeg valpene opp på kjøkkenet. Det er veldig koselig å ha de her, når jeg sitter og skriver nå blir jeg bittelitt distrahert av at de ligger og lager masse lyder ved siden av meg. De ser ut som om de drømmer der de ligger, og sparker og "løper" og lager masse grynte lyder. Nydelige er de :-) 

Onsdag 14.03.18
Så lenge valpene sover i den minste valpekassa nede på valperommet, er det veldig ok for Ronja å sove der sammen med dem. Da kan hun selv velge når hun vil vaske og stelle og ordne, og når hun vil gi dem mat. Til helgen skal jeg sette inn den store valpebingen, da får de hele vaskerommet så det blir en stor overgang for dem. Kanskje jeg deler av rommet litt i starten, siden de bare er fem. Det får jeg vurdere når jeg ser reaksjonen.
I dag fikk jeg endelig svar på hva de tror er feil med enerhannen. Flexural deformity eller carpal laxity syndrome heter det. Det skyldes rask vekst der knokkel og sender ikke klarer å følge med veksten. Det kan jo stemme det, det er den største hannen som har dette problemet. I følge veterinæren kan det gå seg til i løpet av 3-4 uker dersom veksten bremses litt. Så nå krysser vi fingre og tær for at det retter seg i løpet av noen uker. Det er bedre enn det var, men fortsatt har han en betydelig feilstilling i benet. Det ser ikke ut til å hemme ham akkurat. Han er den som er på vei til å klatre ut av kassa, først av alle. Noen begrensning på maten er han heller ikke særlig begeistret for, han er jo sulten støtt. Mener nok selv at han ikke får noe mat i dette huset her :-)
Valpene har hatt besøk i dag og det gikk riktig så fint.Det er jo skikkelig velkomstkomite her, som gjerne vil ha all oppmerksomheten. Jubi , Svea og Ronja har ingen forståelse for at det er valpene som skal ha besøk, de tror alle kommer til dem. De har også spist av kopper for første gang. Det gikk veldig fint. I starten i allefall. Etterhvert lå de mer over i de andre sine kopper og spiste og spiste :-)
I dag har vi vært og sett på hus. Marius, den nest eldste sønnen vår er veldig hibben på å kjøpe seg hus. Så da får vi se da, om det blir noe hus på ham :-)
140318 sover på rekke og rad
Sover på rekke og rad
140318 spiser pent av kopp
Spiser pent av kopp
140318 så lenge det varte
Så lenge varte det.....
Tirsdag 13.03.18
3UKERS bursdag !!:-)
Du veit du er litt hekta når du har flyttet ut fra valperommet, men ligger i senga på soverommet som er vegg i vegg og følger med på app'en som viser at valpene sover. De har det helt strålende der de ligger og sover, mette og gode og tjukke i magen. Men allikevel må jeg bare se litt en laaang stund. Bittelitt hekta, kan man si.
Som dere skjønner er det mye værre for meg enn for valpene at jeg ikke sover der inne lenger. ;-)
Vi har fått en fin rytme på dagen. Valpene får mat rundt klokka 06:00, da spiser de som hester etter natta. Etter å spist masse er de så mette at de går i koma omtrendt og sovner momentant. Ronja holder styr på hvem som trenger hva, og har full kontroll. Valpene får mat 4 ganger om dagen og legger veldig bra på seg nå. 
I dag har de fått komme opp på kjøkkenet i valpebingen vi har der. Det var litt rart, så da ble det litt sutring en liten stund. Men når Ronja kom da, og ga litt melk, var sutringen over og valpene koste seg midt i all oppmerksomheten. Svea og Jubi er i himmelrik, endelig har de nesten fri tilgang til valpene. De er bare litt sure på meg når jeg lukker døra i bingen så de ikke kan gå inn. Da ligger Svea utenfor og slikker inn mellom sprinklene i håp om å komme borti en valp :-)
Her skjer det masse i forbindelse med oppussingen. I kveld har Rune og Asle, Vetle og Marius bært inn en limtrebjelke, og tatt ned en annen. Så har det blitt pigget ned en liten murvegg som ovnen stod inntil. Den er jeg så glad for er borte. Alt dette medfører mye lyd, og mye bråk. Jeg var inne på kjøkkenet hos valpene når Rune begynte å bråke som værst. Valpene sov og leet ikke på et øyelokk av alt bråket. 
På kjøkkenet har vi også en TV som ikke har stått på i dag akkurat, men den vil jo stå på etterhvert. Så masse folk, andre hunder, lyder og bråk vil bli en helt vanlig del av dagen til valpene :-) Det har de veldig godt av.
I morgen får valpene sitt første besøk, så det blir spennende.
130318 enerhannen
Enerhannen
130318Jubi på besøk
Jubi på besøk i kassa
130318 Full fart i kassa
Nå er det full fart i kassa
130318 ny plass på kjøkkenet
På plass i valpekassa på kjøkkenet
130318 Ronja med valpene sine i ny binge
Det var helt allright når mamma kom med servering.
Mandag 12.03.18
I går kveld flyttet jeg ut av valperommet. Det var vanskelig å ikke sove sammen med valpene, det er så koselig å sove sammen med dem. Da har jeg full oversikt og kan følge med på alt :-) Når jeg endelig klarer å flytte ut, pleier som regel valpene og mammaen å klare seg aldeles helt utmerket uten min hjelp. Så også denne gangen. Ronja har full kontroll på omsorgsbiten og trenger ikke meg til å følge med på det som skjer. Men det var veldig godt å gå inn igjen til dem i dag tidlig da. I dag har de spist valperfor blandet med valpevom fire ganger. De er veldig glad i mat og magen nesten sprekker når de er ferdige. De kan umulig ha noe magemål, for de spiser jo til det er tomt :-)
Det er så deilig å gå inn til valpene og sette seg i kassa. De kommer sjanglende på ustøe bein og skal ha kos. Eller det er vel heller mat de leter etter. Men så roer de seg ned når de skjønner at det ikke er noe mat å få, også vil de gjerne ha kontakt og kos. Det er jo bare koselig når man får så mye positiv oppmerksomhet :-) Det er for tidlig for tennene, så nå gjør det ikke vondt heller om de spiser litt på fingrene mine. I morgen er valpene tre uker. Da åpner vi opp for besøk. Det er bare å ta kontakt så kan vi avtale et tidspunkt. Viktig at det bli litt pause mellom besøkene i starten så valpene ikke blir så slitne.
Jeg har en drøm om at det snart kan begynne å smelte litt snø, og at det en gang i løpet av de neste månedene kan bli bart. Jeg er sånn passe lei av snøen og ble ikke noe videre happy når det kom en diger kleise med snø i natt igjen.
Vetle og jeg har jobbet som helter med å få vekk all snøen. Utrolig deilig med hjelp, da går det så mye fortere. 
Jubi og Svea og Ronja vil nok helst at snøen aldri skal forsvinne.De elsker den, og koser seg veldig med å rase rundt i snøen. Jeg er spent på hvordan det har gått med alle vintergrønne som skjuler seg under snøen, når hundene har herjet rundt.....
110318 hanne høyre lår og nakketispa
Hanne høyre lår og nakketispa
110318 nakketispa
Nakketispa
110318 tispe ventre øre
Tispe venstre øre
110318 toerhannen
Toerhannen, til å spise opp 
Søndag 11.03.18
Jaja, dere som leser dette har da fått med dere at hjemmesiden midlertidig er flyttet til en annen adresse. Det er bra :-)
Jeg sover ganske så godt om natta for tiden. Valpene sover og er så fornøyd, og Ronja har sine faste turer oppi til dem og steller og stuller med valpene sine. I dag tidlig lå hun faktisk oppi hos dem i flere timer og bare koste seg. 
Nå har jeg gjort om litt på kassa. De har fått teppe bare i den ene enden, også er det aviser i den andre. De ble ganske fornærmet når jeg la teppet i feil ende..... De har en favorittende i kassa og der skal de ligge hele gjengen. 
Det er morsomt å følge med på dem nå. Det skjer masse ! I dag har det vært mye mer liv i dem enn tidligere. Jeg satte meg  opp i kassa og da kom alle fem og skulle lete etter melkeflaska :-) De kjente jo selvfølgelig igjen lukta og alle ville ha mat. Matvrak :-) Nå spiser de fire små "velling/grøtmåltider" om dagen. Det er veldig bra for dem for nå begynner de også å legge mer på seg. Det er hele tiden en balanse gang når Ronja ikke har hatt så mye melk, hvor mye vi skal gi i tillegg. Hvis vi gir for mye blir det mindre morsmelk. Gir vi for lite får vi kanskje ikke så god vektøkning som vi hadde ønsket.  Men nå er de så store at valpefor blandet med valpevom går ned på høykant. De er veldig fine i magen også. Var jo redd for at overgangen til fastere føde og mer føde kanskje ville gi løse mager, men det har heldigvis ikke skjedd. 
I dag har jeg satt opp valpebinge på kjøkkenet også. Når de blir tre uker skal de få flytte inn på kjøkkenet når jeg er hjemme. På natta må de sove på valperommet, men når jeg er hjemme kan de være på kjøkkenet. Mye koseligere å ha de der det skjer. Da blir nok Jubi og Svea veldig fornøyde også. De kan hilse på valpene så mye de vil :-)
Hannen som har den snodige beinstillingen holder koken, han lar seg ikke merke med beinet. Han fosser frem som om det skulle være det mest naturlige i verden. Håper jeg får noe svar i morgen på hva vi kan gjøre med det. Jeg har massert og strekt masse på beinet disse dagene, men foreløpig så står det i vinkel :-) 
Apropo mange ting som skjer ved hundefødsler. Hørte om et kull i dag som ble født ved hjelp av keisersnitt. Ikke så rart, for der var det to tispevalper i samme pose, som fikk næring fra samme morkake ! Skikkelige tvillinger ! Hadde jeg aldri hørt om før, så artig å lese. Ikke rart det ble trangt på veien ut.....  Det var ikke mindre enn 11 valper i magen, så det blir litt av en gjeng. Tror Ronja er superfornøyd med sine 5 ;-D

110318 full fart 
Full fart 
110318 hanne høyre lår 
 Hanne høyre lår
110318 nydelige gjengen med øyne
Nydelige gjengen med øyne
Lørdag 10.03.18
FY som dagene flyr ! På torsdag var det problemer med hjemmesiden, og siden har jeg ikke fått oppdatert valpedagboka. Men nå har hjemmesiden blitt flyttet midlertidig, så da er det mulig for meg å oppdatere. Det er varslet litt trøbbel med å få lagt inn bilder, så jeg er spent på hvordan det går.
Her blir det mer og mer liv i valpekassa. Merker nok egentlig ganske godt at valpene er for tidlig født. Jeg tror det er riktigere foreløpig å regne dem som litt "premature" :-D. Øynene åpnet seg litt sent, de går litt senere enn andre valper og generellt er litt trengere. Men spise er noe de kan. De elsker mat, og nå har de fått valpevom tre ganger om dagen. De får en liten teskje hver gang hver seg. De sutter og koser seg og har ikke helt skjønt at de må åpne munnen for å spise. De sutter som når de drikker melk. Hadde de fått lov tror jeg de hadde spist til de sprakk. Melkeflaska er veldig populær og de blir helt virrete når jeg tar den bort fordi magen er skikkelig full. 
Det  nytter ikke lenger å liste seg inn på valperommet. De merker temperaturforskjeller og hører lyder så nå er de opp med hodet og lurer på hva som skjer med en gang. Øynene har åpnet seg helt og de er bare til å spise opp :-)
Ronja har full kontroll på alle fem. Hun er så gossin å se på når hun står utenfor kassa, og logrer og vasker og koser seg med valpene sine. Hun snuser litt også vet hun akkurat hvem som trenger en liten massasje eller bare en liten nuss. Hun er så rolig og flink med valpene, at da får det heller være at hun har litt lite melk. 
Den største hannen har fått en infeksjon i klørne som gjør at de detter av. Kloløsning kalte veterinæren det. Det kunne visst skje, jeg har ikke fått helt forklaring på hvorfor ennå. Jeg hadde aldri sett det før og ble ganske forskrekket. Men veterinæren hadde erfaring med andre valper som også har hatt dette. Men mest vanlig er det på hunder over 6 mnd.
Veterinæren var ganske fleipete og sa at eieren til den valpen ble vel veldig fornøyd dersom klørne ikke kom tilbake, da ble det jo færre å klippe ;-)
Som om ikke det var nok så har samme valpen fått en merkelig stilling på det ene frambenet. Vi tok røntgen hos veterinæren på fredag, og foreløpig er det ingen som vet hva dette er. Veterinærens hypotese var umodent skjelett. Så da får vi smøre oss med tålmodighet og vente på svaret. Bildene er sendt til Norges veterinærhøyskole for uttalelse. Så nå holder jeg på med litt fysioterapi og strekker og tøyer på foten. Valpen er kvikk og rask og beveger seg rundt i full fart. Han spiser mest av alle og ser ikke preget ut i hele tatt.
Det er kanskje sannsynlig at det var noe veldig feil i livmora for valpene før de ble født..... 
I går hadde Svea bursdagen sin. Hun ble 2 år. Ikke det at hun skjønte noe av det, hun er bare 6 mnd i hodet hun, og verdens snilleste og mildeste flat. Men litt ekstra godis ble det jo, og det sa hun ikke nei takk til.
Jeg sover fortsatt inne hos valpene. Egentlig pleier jeg å flytte ut fra valperommet når valpene er to uker gamle. Men det er så trivelig å sove der inne sammen med dem, så jeg har ikke flyttet ut ennå. De er så behagelige og ikke sutrete i det hele tatt, så det er bare kos å være der.
IMG 7694
Fineste, sover godt
100318 sove i haug
Sover i haug
100318 supertrøtt
Supertrøtte :-) Her ser dere vinkelen på benet. Merkelig
Onsdag 07.03.18
Natta har gått veldig fint. Valpene har blitt veldig flinke til å sove litt lenger, og Ronja legger seg oppi hos dem ca tre ganger fra 01- 06.00. Hun er veldig god til å skjønne når valpene trenger en liten matbit eller en vask eller litt kos :-) Da er hun på pletten med en gang.
Nå er det skikkelige sprekker på øynene og nakke tispa har veld egentlig nesten åpnet øynene helt. Men når jeg prøver å ta bilde så kniper de igjen.De har ikke spesielt godt syn nå med en gang, men blinket av blitsen er sikkert ikke behagelig. Så jeg prøver å vente litt med å ta bilder så vi skal se øynene. 
I dag var Gere på TV. Det var så artig å se igjen alle valpene. Tida går så altfor fort, nå er de store, og Freke som skal bli redningshund, han er allerede på vei til sin første hovedsamling. Freke blir nok en like god søkshund som sin far :-)
I dag har valpene fått smake på sin aller første matbit. De fikk VOM for valper. De ble helt i hundre av lukten og smakte på dette nye og ble rimelig ivrige. De får bare bittelitt i starten også øker vi mengden etterhvert. Vi må bruke god tid så valpene ikke får vondt i magen. I løpet av en uke tenker jeg vi kan begynne å fore litt mer.
070318
Mat er skikkelig godt !
070818 nesten hele gjengen
Nesten hele gjengen. Vokser så det knaker :-)
Tirsdag 06.03.18
Juhu! Da er valpene 2 uker gamle. De har fått sin første ormekur og ingen har så langt reagert noe særlig på den. Det hender at de får vondt i magen, men det ser lovende ut her i hvertfall.
I dag er det jammen meg U kullet som har bursdagen sin, - en flott gjeng som nå er 5 år gamle. De er 5 hanner og 5 tisper i den gjengen og har blitt flotte hunder.
I dag måtte jeg være med Marius til legen, han skulle operere tåa si. Så da trengte han en sjåfør :-) Jeg fikk overtalt ham til å bli med hjem for å spise også, det var veldig hyggelig. Ikke lett å hoppe rundt på et bein, men forhåpentligvis går det seg fort til igjen :-)
Valpene og Ronja var hjemme alene mens jeg ble med Marius. Eller rettere sagt Rune var jo her, bare det at han holdt på med å fore ned taket i stua for å isolere. Men på valperommet har jeg et IP kamera som sender film fra valperommet hele tiden. Dermed kan jeg se på telefonen min ved hjelp av en app hvordan det står til hos valpene. Mens Marius og jeg var borte i dag, sov de som små murmeldyr alle sammen. Ikke mye stress for å si det sånn :-) 
Nå ser jeg de små nydelige øynene på vei itl å åpne seg. Ikke lenge igjen nå .
060318Ronja med valpene 2 uker
Ronja med valpene sine, når de er to uker gamle. 
Mandag 05.03.18
I dag er fineste M-kullet 9 år gamle. Fy søren som tida flyr !  Gere fra M kullet vårt er faren til valpene i C-kullet som ble født i fjor sommer. Det ble en super gjeng på 11 valper. :-)
Morten og Gere var med på å lage et program sammen med TV2. Tv kanalen fulgte Gere og Morten i ett år. Målet Morten hadde med det året var å anskaffe seg en valp etter Gere som kunne bli hans nye treningskamerat. Gere er en super flat, godkjent redningshund og ruinsøkshund, og en super flat. Cert på utstilling har han jammen meg også :-)  Så i samtaler med Morten kom vi frem til at Chili kunne parres med Gere. Vi hadde stor tro på at det ville bli trivelige og arbeidsvillige valper. Det ble en veldig fin gjeng ! Denne gjengen er med på TV2 sitt program på onsdag kveld "Samme tid neste år ". Så da er det bare å benke seg rundt TV'n og få et glimt av den herlige gjengen på besøk i TV studio.
I dag kulle vi få tilkjørt litt valpefor. Det var liksom så greit det å bestille hjemkjøring. Kostet ikke noe heller. Så er det sånn med den veien opp til oss på vinteren at den kan være litt utfordrende å kjøre. Det fikk PostNord sjåføren erfare. Nesten oppe den siste bakken så kom han ikke opp, skled tilbake og ut i ei ganske så dyp grøft. Der ble han stående i nesten 3 timer før han kom opp. Heldigvis for oss andre så har en av naboene en liten vei som det går an å kjøre, så vi kom oss nå hjem etter kjøreturen :-) Jeg fikk foret i bilen jeg, og kunne kjøre hjem. For å si det sånn, de dekka som var på den bilen hadde jeg aldri villet kjøre med på vinterføre i Norge...... 
Den som ikke er så glad i å ha hund som røyter tror jeg skal styre unna flatten... I dag har jeg gredd av Svea halve pelsen. Jeg har en Furminator som jeg bruker når hundene kommer i røyteperioden og i dag var den god å ha. Svea har røytet veldig noen dager, og det å få av masse pels var deilig. 
VAlpene merker ikke noe til hverken at bilder kjører ut, eller at noen skal på TV. De koser seg i kassa si, spiser og sover.
I dag har det begynt å komme små sprekker i øynene, så nå er det like før de åpner dem. De fortsetter å spise og jeg kan formelig se at de legger på seg fra dag til dag. Det er veldig bra det, for de gikk en del ned i vekt i starten så de har litt å ta igjen :-) Man pleier å si at valpene skal ha doblet vekta si i løpet av de første to ukene, men det mangler nok litt på det, men det tar de fort igjen. 
050318 Svea røyter
Til skrekk og advarsel, Svea røyter.......
050318 fineste gjengen
Har ikke sett noe finere ;-)
050318 enerhannen med mammaen sin
Ronja og enerhannen koser seg veldig. Rett før jeg fikk rotet frem kameraet lå de og slikket på hverandre og var så utrolig gossine 
Søndag 04.03.18
Det er en stille og behagelig gjeng dette her :-) De lager ikke mye sutring eller piping, så det er helt tydelig at de har det fint og utvikler seg som de skal. De begynner å komme mer og mer opp på beina, og selv om de er veldig ustøe ennå, så kommer de seg fremover i full fart :-) De snubler over ende og detter på sida ganske fort, men karrer seg opp igjen og kommer seg videre. 
De merker mer og mer av det som skjer rundt seg også. Hvis jeg går over valpekassa så er det full reaksjon med en gang. Tar jeg på en av dem, er alle helt sikre på at de skal få mat. Da gir de seg ikke med det første. Når Ronja kommer er det full rulle for å komme til henne og få mere mat. Så ingen skal si noe på næringsvettet. På tirsdag er valpene 14 dager gamle. Siden Ronja har litt lite melk skal valpene få begynne så smått med å smake på bittelitte granne med mat. De må tilvennes over litt tid, så det er greit å begynne helt i det små, sånn at når de er tre uker, så kan de få litt mer. De fleste valpene pleier å elske det, så det blir antagelig sånn her også :-)
I kveld blir all pigging av mur ferdig, så da blir det stille og fredelig her igjen. Ingen av de firbeinte har brydd seg nevneverdig, tror det har plaget oss på to bein mer. Da er det bare en bitteliten jobb med å bære ut, koste opp, støvsuge og til slutt vaske..... Det er utrolig det der murstøvet , det er jammen meg over alt.
 040318 enerhannen
Enerhannen
040318 hanne merket høyre lår
Hanne merket høyre lår
Lørdag 03.03.18
Her er rytmen på netter og dager i grunnen ganske lik. Ronja er flink til å legge seg hos valpene sine og alle valpene virker pigge og veldig glade i mat. De spiser alt de får servert. :-) 
Ellers sover de , spiser og gjør i fra seg , stort sett hele døgnet. Det er ikke så mye annet å finne på ennå ;-) Jeg sitter her og følger med på dem og gir dem litt geitemelk etter at Ronja har gitt dem den melken hun har. De er veldig glad i geitemelka og jeg tror de kunne spist til de sprekker. Jeg er veldig på nå om det er noen som åpner øynene snart. Nå var de jo noen dager for tidlig født, så det kan jo hende vi kommer nærmere 14 dagers alder denne gangen. Det vil tida vise.
Ronja har begynt å like fleecedressen hun må ha på seg når vi er ute. Hun løper rundt nå som om hun ikke skulle ha klær på seg i det hele tatt. Jubi og Svea er litt fornermet fordi jeg ikke vil slippe dem inn til valpene ennå. De kunne så gjerne tenke seg å vaske litt og styre litt for å hjelpe Ronja. Jeg er sikker på at når valpene blir litt eldre får de to lov til å være reservemamma'er, så Ronja får litt fri :-)
030318 nakke tispa og øretispa koser med mammaen sin
Nakketispa og øretispa koser med mammaen sin
030318 nakketispa
Nakketispa
030318 Øretispa
Øretispa
030318 toerhannen nakketispa og øretispa
Toerhannen, øretispa og nakketispa
Fredag 02.03.18
Rolig natt i natt også. Ronja går til og fra valpene sine akkurat som hun vil. Er det ikke for varmt for henne kan hun ligge der i mange timer. Er det for varmt legger hun seg utenfor kassa. Dette styrer hun helt selv. Hun er flink til å gi mat når de trenger det og veldig flink til å vaske og massere dem. Hun vet akkurat hvem som trenger en vask og hvem som bare kan få sove. 
Valpene er ganske så matglade. De spiser mye mer melk nå enn da de ble født. De får tjukke gode mager  etter å ha spist,så går det et par timer  og så er de sultne igjen. 
Valpene har ikke hørsel ennå. Det kommer om noen dager. Så i dag har Rune holdt på til den store gullmedalje å pigge ned munkepuss fra murveggene våre i stua. Veggen skal bli slett og da må kulene vekk. Veldig greit for valpene at det skjer mens de ikke behøver å høre det. Ronja og Svea og Jubi bryr seg jo ikke, de reagerer ikke på sånt bråk.  Nå er det heldigvis snart ferdig.
Når det er så kaldt som nå har jeg vært veldig forsiktig med å ha med Ronja på noen lenger tur enn 5 minutter ut for å tisse. Skal ikke ha noen jurbetennelse på henne. Men etter tips fra en annen oppdretter fant jeg en Huurta fleecedress til henne i dag. Den var ikke lett å få tak i og jeg måtte kjøpe den i en størrelse større enn det hun trengte, men da holder hun seg i hvertfall varm. Ronja selv var ikke akkurat overbegeistret for påkledningen, så hun synes jeg var kjip når jeg tok den på henne. Men hun liker så godt å være ute at det går seg nok for til.
020318 fleecedress til Ronja
Fleecedress til Ronja
020318 full fart i valpekassa
Full fart i valpekassa
020318 nakketispe og enerhanne full fart
Nakketispa og enerhannen i full firsprang
020318 litt kose fra mamma
Litt kos fra mamma må til
Torsdag 01.03.18
Første mars ja, da skulle det vel i teorien nærme seg litt mildere dager da..... Har ikke merket så mye til det her. Denne uka har vel vært denne vinterens kaldeste uke. Men det er vel sånn det er å bo i Norge da, med fire fine årstider.
Natta har forløpt helt rolig. Ronja er flink til å gi valpene melk, så igjen ble det en kort natt uten geitemelk. De får litt innimellom på dagen, men jeg vil jo gjerne at de skal holde melkeproduksjonen til Ronja oppe og helst øke den, så det er en balanse her. Valpene er veldig glade i å ligge under og inntil noe. Det ser ut som om de liker veldig godt å ligge under et teppe og lage seg en slags hule. Hver gang jeg legger de teppene i kassa som de lå inntil med en gang de var født så kroller de seg til under teppene og sover som bare det.
I dag har Vetle kommet tilbake fra vinterferien hos storebroren i Trondheim.Jeg hentet ham på Gardemoen i dag. Tror han hadde hatt det ganske så fint.
Rune og faren hans har jobbet som bare det her i dag også. Nå er det skikkelig fælt her, uten tak og gulv og delvis vegger. Skal bli deilig når denne renoveringa er ferdig. TIl jul kanskje...... hihi.
Jubi og Svea er veldig interessert i det som skjer her inne på valperommet. Det er de alltid og noen som er så glad i valper som de to skal man lete lenge etter. Ronja er jo så grei med dem også og lar de komme inn og hilse på valpene allerede. Noen tisper kan være ganske så strenge der, og tillater ikke at noen firbeinte venner får komme inn før valpene har blitt litt eldre.
010318 ROnja stuller og steller med valpene sine
Ronja koser seg med valpene sine
010318 Jubi er superinteressert
Jubi er kjempeinteressert
010318 under teppe
Valpene elsker å ligge under teppet og sove
Onsdag 28.02.18
I natt fikk ikke valpene ekstra geitemelk. De har jo fått det med 1,5 times mellomrom hele døgnet omtrendt, men nå har Ronja såpass mye melk at jeg tok sjansen på å ikke gi geitemelk i natt. Eller det vil si, de fikk siste måltidet klokka 02:00 og så det første klokka 07:00. Så det ble en kort natt, men det gikk veldig fint. Ronja lå hos dem nesten hele tiden og valpene var helt rolige, så de hadde det nok veldig bra.
I dag hadde Rune også tatt seg fri fra jobben, for å rive i stua. Så dagen startet tidlig, med hjelp fra både faren til Rune og onkelen til Rune. Effektive arbeidsfolk, for nå er alt av tak revet, veggene på loftstua er revet, og nå går gulvet på loftstua også. Jeg føler meg skikkelig priviligert som kan sitte her hos valpene og bare kose meg. Noen fordeler skal man ha ;-)
Det nærmer seg tida for at øynene åpnes nå. Fra 10-14 dg pleier de å åpne seg, og da blir valpene så nydelige. Små hunder med en gang. 
I dag viste Ronja meg hvor hun hadde tenkt at valpene skulle bli født , hehe. Bak garasjen har vi en veranda på sommeren, og der er det plantet vintergrønt. Noen av de vintergrønne plantene har blitt ganske omfangsrike. Når snøen nå har lagt  seg oppå har en av buskene blitt til en skikkelig hule. Så Ronja viste meg  hvor hun gikk inn, og når hun hadde gått inn var hele hun borte. Så det hadde nok vært en veldig fin hule å få valpene sine i. Problemet er jo bare at det er altfor kaldt å få valper ute nå ....... Ronja stikker dit med en gang hun kommer løs ut, så nå vet vi i hvertfall hvor hun er når hun løper ut når dørene står åpne. 
280218 da var taket nede
Det ble en skikkelig haug med planker når taket hadde gått ned
280218 perfekt snøhule Her har Ronja funnet seg en snøhule
 280218 hula til Ronja
 Hula til Ronja
 280218 Ronja på vei ut av hula
Ronja på vei ut av hula 
Tirsdag 27.02.18

I dag er valpene en uke gamle Bare syv uker igjen til de kan begynne å forlate heimen :-) Til dere som lurer så er valpene leveringsklare fra tirsdag 17.april. Det ble litt tidligere enn forespeilet i og med at valpene ble født for tidlig.
Vi tar med valpene til veterinæren en liten uke før de skal leveres for da rekker kanskje kenneklubben (NKK) å sende ut registreringsbevisene før valpene blir hentet :-)  Det er jo kjekkt da.
Valpene blir vaksinerte, idmerket med chip og får veterinærattest før de skal reise fra oss. De må idmerkes for å få registreringsbevisene, så det er kjekt å få dette så tett som mulig så NKK rekker å sende ut. Hvis ikke tar vi det bare via posten. Har sendt mange registreringsbevis med posten for å si det sånn....
Valpene vokser og legger på seg. Det er en kvikk gjeng. De er veldig glad i mat og spiser til de omtrendt sprekker.
I natt var de ganske rolige, men en stund rundt klokka 03:00 var de tydelige på at de var sultne. Da lå Ronja utenfor kassa, og hun så på meg og hadde et skikkelig "sukk". Hun pustet tungt, akkurat som hun var sliten av mas på natta. Artige hund. Jeg måtte bare le når jeg hørte det. Hadde akkurat tenkt til å spørre henne om hun kunne tenke seg å dekke noen behov hos valpene, når dette ektefølte sukket kom. Tror kanskje vi var like trøtte  begge to.
I dag har Marius vært her og hjulpet til med å prosjektere det elektriske i stua. Det er så deilig å ha en oppdatert elektriker i huset. Faren er elektriker han også, men sitter litt fast i 80 og 90 tallet , hehe. Ikke si det til ham at jeg sa det da. Er litt usikker på om han mener det selv.
Svigerfaren min har også vært her og begynt å rive taket på loftstua. Er så takknemig for all god hjelp!

Må bare si at jeg gleder meg som en unge til å få pusset opp stue/loftstue. Vi har liksom gjort masse ute, og tatt badet og kjøkkenet, så nå er det resten. Skal bli så deilig, for hele huset er fra 1985 opprinnelig, så helt klart modent for oppgradering :-)
Glemte å fortelle her om dagen at valpene fikk klippet klørne sine. De har vokst så veldig så jeg måtte klippe de før valpene var en  uke gamle. Pleier å klippe en gang i uka, hver gang de har "ukesbursdag" men med denne gjengen måtte jeg tjuvstarte :-)

270218 toerhannen
Toerhannen sover sin søteste søvn
270218 toerhanne øre hhl
Toerhannen , øretispa og høyre lår
280218 enerhannen og nakketispa
Enerhannen og nakketispa
280218 øre hhl
Øretispa og hanne høyre lår.
Mandag 26.02.18
Det er veldig koselig ( og litt slitsomt) å tilbringe natta ved siden av valpene. Jeg får jo ikke sove.... Bare koser meg med å se på dem og følge med på utviklingen til hver enkelt. Hvordan de puster, hvordan de reagerer på ting, hvordan de beveger seg, hvordan de roer seg, hvordan de leter etter mat når Ronja kommer,hvordan de merker temperaturforskjeller og hvordan de reagerer når teppet de alltid ligger i når de får geitemelk kommer oppi kassa. Det er et eget studie, og man kan i hvertfall ikke sove da. :-)
Rune prøver å fortelle meg at vi har litt annet å gjøre også, men det er vanskelig å forstå. Vi skal visst pusse opp i stua, og da må visst jeg hjelpe til. Men det kan jeg jo ikke, jeg må jo se på at valpene sover ;-) Så i dag kom både svigerfar og Marius og hjalp til så vi fikk tømt stua. God jobb gjorde de også, mens jeg koste meg hos valpene. 
Fikk en veldig spennende sms fra de som eier Mokka i dag. Vi har ventet på løpetid på Mokka veldig lenge, og nå kan det se ut som om det kanskje kan skje noe. Vi venter bare på å høre om det blir noe, eller om det glir over :-) Planen var jo egentlig å parre Mokka i fjor, men det skar seg , så nå er vi spente.
Valpene er kvikke og raske og beveger seg kjapt rundt i bingen, men det forstår de ikke helt selv ennå. Noen ganger kommer de bort fra søsknene sine og da er det masse lyd til de finner gjengen igjen. De er fortsatt veldig glade i å sove under det teppet som har fulgt dem siden de ble født hos dyrlegen. Det begynner å bli ganske hullete etter alle klør som har hengt fast, men det gjør fortsatt nytta si. 
260218 Ronja med sine nydelige valper
Ronja er veldig flink til å massere, stelle og ta seg av valpene sine
260218 stolt mamma
Veldig stolt mamma 
Søndag 25.02.18

Det blir så stille i huset når alle ungdommene forsvinner. Rune kjører Sondre, Karina og Vetle til Gardermoen. Vetle skal være med til Trondheim noen dager i vinterferien. Da blir det jo helt tomt her, og det er veldig stille. Men men, det er vel sånn det er, de skal jo bli voksne og selvstendige. Men vanskelig for en mamma å venne seg til det. :-)
Valpene vokser virkelig mye nå. Du kan nesten se at de legger på seg. De har fått gode og runde mager og alle virker nå ivrige på å få i seg maten. Ronja har nok ikke all verdens melk, om det skyldes keisersnittet, eller om hun bare har litt lite melk denne gangen er jo litt vanskelig å si. Litt tidlig også egentlig, så vi får se etterhvert. Jeg gir i hvertfall alle sammen litt geitemelk som tilskudd, og det synes de er kjempegodt.
Helt siden keisersnittet har valpene hatt et hjemmestrikka babyullteppe til å varme seg på. I dag var de så gossine der de hadde lagt seg inn under teppet og storkoste seg så det ut til. Nå er det jo egentlig varmt nok i valpekassa, så de trenger ikke det teppet, men tydelig at de liker det. 
Ronja fortsetter å være en veldig flink mamma. Hun masserer og slikker mager så de får gjort fra seg. Hun merker det før valpene begynner å sutre at det er noen som trenger litt massasje. Veldig greit at det er sånn. Da er det alltid rent og pent hos valpene og lite for meg å gjøre. Det er stille før stormen ;-)

250218 enerhannen
Mat er godt, enerhannen
250218 øretispe hhl og nakketispe
Øretispa, hanne høyre lår ( hhl ), nakketispa
Lørdag 24.02.18
Som dere kanskje har sett av bildene har alle valpene et hvitt merke på seg. Disse merkene setter jeg på når valpene blir født, for at jeg skal kunne skille de fra hverandre. I starten er det særlig vektoppgang eller nedgang jeg følger med på. Men også om en valp har en annen måte å være på enn de andre. Om noen valper sutrer, hvem er det og er det den samme hele tiden. Det er sånne ting jeg kan registrere når jeg vet hvilken valp som har hvilket merke. Veldig kjekt. Valpene får også "navnet sitt" her i valpedagboka utifra hvor de er merket. TIspa som er merket i nakken blir nakketispa. Tispa som er merket på øret blir øretispa. Hannen som har ett merke i halerota si blir enerhannen, hannen som har to merker på bakparten blir toerhannen. Den siste hannen har merket sitt på høyre lår, det blir "hanne merket høyre lår", bare forkortet hhl. Dere vil særlig se dette i tenksten under bildene etterhvert som det kommer bilder av en og en valp, eller av flere.
Valpene har itlbagt dagen med å sove og spise. Det er liksom det dagene går med til de første ukene. Valpene er jo født uten syn og hørsel, og sentralnervesystemet skal utvikles disse første ukene, så de er i grunnen ganske hjelpeløse i starten.
I dag har vi feiret bursdager her. Hele februarbanden har fått skikkelig feiring. Ja, også Jubi da :-) Hun har jo bursdagen sin i dag, hun ble 3 år. Jeg har jo egentlig bare vært med valpene og Ronja hele tiden, så det var deilig at ungdommen og Rune tok ansvar og ordnet til bursdagsfeiring. Sondre bakte til og med kringle :-) God ble den også.
24028 toerhannen
Toerhannen , god og mett, doven og trett 
240218 enerhannen
Enerhannen, den største av valpene
240218 øre nakke og hl
Hanne merket høyre lår (hhl) nakketispa og øretispa
Fredag 23.02.18

Det hender rett og slett at det blir ganske sent før jeg rekker å skrive i valpedagboka. Så dere må ha meg unnskyldt :-) Mange tidligere  valpekjøpere har gjort det til fast rutine å lese den på morgenen i steden for på kvelden. Da er man mer sikret at den er oppdatert. 
Det er så deilig å se på Ronja for hun er så helt klart tilbake i kjempeform. Hun blir så fornærmet på meg når jeg ikke lar henne rase rundt ute med Jubi og Svea. Tenker hun får ta det litt med ro en stund, så såret får tid til å gro før hun begynner å hive seg rundt.
Valpene kan man se utvikler seg nesten fra time til time. I dag skulle de vært født etter planen, og i dag har det skjedd mye med fungeringen. De har helt klart modnes på disse tre dagene, mange ting har utviklet seg. Feks sugerefeksen som var sånn  passe. Alle har jo den, men styrken når de suger har vært svak. I dag har de tatt et kvantesprang og alle sammen er mer på hugget. De beveger seg mer rundt i kassa og er ganske sterke. Alikevel er det fortsatt en av hannene som egentlig bare vil sove. Han synes det er slitsomt når jeg maser på ham. Det blir spennende å se hvordan det går. 
I går var vi så heldige at alle tre gutta var hjemme. Det er ikke så ofte det skjer. Sondre studerer i Trondheim, og Marius er for det meste hos kjæresten sin. Men i går klarte Marius fagprøva si som elektriker, og Sondre kom på besøk fra Trondheim. I dag kom kjæresten til Sondre også, så nå er alt bare fryd og gammen. Desverre måtte kjæresten til Marius reise tilbake til Rena leir, som MP, men hun går av vakt om 14 dager så da ser vi henne kanskje da. I morgen er det klart for feiring av alle "februarbarna", så da blir det fullt hus og stormende jubel her. Godt det er mange til å hjelpe til. Kakene er klare, og ryddinga den tar gutta i morgen. Jeg er priviligert, jeg kan kose med valper hele dagen :-) Jeg sover her inne på natta også de første 14 dagene etter at valpene er født. Valpene kan ikke regulere kroppstemperaturen sin selv når de er så små, så derfor må vi har det ganske varmt her inne. Både Ronja og jeg kunne godt tenkt oss at temperaturen var litt lavere, men valpene er gode og varme og det er det viktigste :-)

230218 full fart på hele gjengen
Full fart på hele gjengen
230218 Ronja passer på valpene sine
Ronja er en skikeklig hønemor og passer godt på alpene sine.
 
Torsdag 22.02.18
I dag startet dagen ganske så trist. Den minste av hannvalpene døde.  Siden han ble født har han ikke fått til å spise noe. I tillegg har han hatt veldig lett pust. Ikke noe ordtlig pusting. Jeg ga ham geitemelk som han svelget, men i dag tidlig orket han ikke mer. Da stoppet han bare å puste og døde. Veterinæren sa at hun trodde at det er en kombinasjon av flere ting som var årsaken. Det første er at valpene er litt for tidlig født, så lungene ikke hadde klart å utvikle seg nok på denne valpen. For det andre var det denne hannen som hadde mest av den grønne morkaka, så han har sannsynligvis ikke hatt det særlig bra siste døgnet før han ble født. Det er så trist, men det er ikke uvanlig at  enkelte valper ikke er sterke nok til å klare seg. Heldigvis er det fem valper igjen som virker pigge og fine og som spiser masse. 
Det er en fin balansegang mellom det å gi tillegg, og det at valpene skal være ivrige nok og suge masse på Ronja for å få igang melkeproduksjonen. Jeg har latt valpene suge masse, og når de har nesten sovnet har jeg gitt de litt tillegg av geitemelk. Nå hadde alle gått litt ned i vekt, så jeg vurderer å gi litt mer tillegg. Melka som kommer ser veldig fin ut, men det er sannsynligvis fortsatt for lite melk, noe som ikke er uvanlig etter keisersnitt. Vi får gi det litt tid, så kommer det nok.
Ronja er i supert slag igjen. I dag ville hun løpe og leke og herje med Jubi og Svea. At hun har et langt sår under magen det bryr hun seg ikke om. Tempen er helt normal og hun spiser godt. Så hun har taklet dette veldig fint. Hun er like rolig med valpene sine, og vasker og masserer mager til den store gullmedalje. Når hun legger seg i kassa vil hun gjerne ligge rundt valpene sine og nesten holde rundt de. Hun er så gossin å se på.
220218 Ronja koser med valpene sine
Ronja koser med valpene sine
220218 valpene to dager
Hele femmerbanden
 
Onsdag 21.02.18

Det er ikke alltid at ting går som man tror, læringskurven var ganske bratt i går.  Ronja har jo vært i veldig fin form, lykkelig og glad og som alltid veldig sulten og kosete. Så også i går. I kveldinga oppdaget jeg at det dryppet av henne. Først litt rosa vannaktig, men etterhvert ble det mer og mer grønt...... Da gikk alarmen hos meg. Ronja skjønte vel ingen ting, ikke var hun i fødsel og for henne var det en vanlig dag, med tur, kos og mat. 
Grønt utflod kan tyde på at det ikke er så bra for valpene i livmora, så vi kom oss til dyrlegen i full fart. Der traff vi på verdens greieste dyrlege, som sjekket valpene med ultralyd for å se hvordan de hadde det i magen. Pulsen til valpene var ganske lav, og det ble besluttet med en gang å ta et hastekeisersnitt. Morkakeløsning kalte dyrlegen det. Så i løpet av en og en halv time gikk Roja fra å være en bekymringsløs lykkelig flat, til å blir en ansvarsfull mamma. Keisersnittet gikk veldig fint, de fleste valpene var heldigvis kvikke og fine og digre. Den største hannen var 638 gram. Det er jeg ganske sikker på er den største valpen vi noen gang har fått her. Den minste var 428 g , så selv den var fin størrelse. De andre fire lå rundt 550g, så de har super størrelse. Den minste hannen var den som hadde den styggeste morkaka, og det var sannsynligvis den som sendte ut alt det grønne. Denne hannvalpen er litt redusert i forhold til de andre, så vi får se hvordan det går. Det ble 6 gull til Fosliskrenten, totalt fikk Ronja 4 hannhunder og 2 tisper. Vi topper ikke akkurat medaljestatistikken med det antallet, men det blir verdens beste valper :-D.  Akkurat samme antall og fordeling som det forrige kullet til Ronja. Keisersnitt er jo ikke den optimale starten for valpene. Ronja har ikke fått det oksytocin "rushet" som en fødsel medfører. Så derfor har vi vært spente på hvordan hun ville takle valpene. Det var ikke noe å bekymre seg for. Hun så på de når hun kom til seg selv etter operasjonen, kikket på dem og lurte i all verden på hvor de kom fra. Begynte å slikke å massere med en gang på alle sammen. Verdens beste Ronja,- det var godt for valpene.  Melka kommer jo ikke så fort etter et keisersnitt. Så for at valpene skulle få antistoffer fra mamman sin så sentrifugerte veterinæren litt blod fra Ronja slik at jeg kunne ta med meg blodserum hjem og gi litt til hver av valpene. Til vanlig får de antistoffene gjennom råmelka, men når melkeproduksjonen er så liten, så må de jo få litt tillegg. Dermed var det viktig at de først fikk litt serum hver seg.

I dag har de fleste valpene begyt  å suge bedre og de har jobbet hardt for å få igang melkeproduksjonen, så nå kommer det mer og mer. Valpene får jobbe godt med melka, og når de har jobbet en stund får de litt geitemelk av meg i tillegg. Så de er passe fornøyde. I dag er Ronja veldig rolig og fin med valpene. Hun vil ikke gå ifra dem og passer godt på dem i kassa. Hun har bare tid til noen raske turer ut, så er det rett inn igjen til valpene. Verdens beste Ronja. :-) 
Jeg har jo vært med på keisersnitt før, men da har det vært fordi kullene har vært så store, og riene har blitt svake og tispa veldig sliten. Så da har på en måte de fleste valpene kommet riktig vei først, så tispa og valpene er klare for barseltida. Nå var det første gangen jeg har vært med på et keisersnitt uten at noen valper var født og uten at tispa var i fødsel, så det har vært mye læring i det. Blir spennende å se de neste dagene hvordan det går med valpene.
Vi tar kontakt med dere som står på liste rett over helga. Greit å gi gjengen noen dager å komme i rute på.

200218 Ronja på operasjonsbordet 
Ronja klar til keisersnitt 
200218 Velkommen til verden
Her er noen av de fineste valpene født
200218 Første gang hos mamma
Hilser på mamma for første gang hos dyrlegen. Ronja er ikke helt våken her
200218 mat av mamma
Første spede forsøk på å lete etter mat. Store valper!
210218 en dag gamle
Her er valpene en dag gamle. Det er jeg som har merket dem med tip-ex så jeg skal holde
rede på hvem som er hvem
 
 Søndag 18.02.18  

I disse OL tider er vi veldig spent på hvor mange gull vi kommer til å få. Ronja sin fine mage er god og rund og Ronja selv er i superform. På ultralyden så vi 5 valper, men det er vanskelig å si hvor mange som er i magen. Vi har valgt å ikke ta noe røntgenbilde for å se antallet. Det er bare stress for Ronja tenker vi, så det skal hun få slippe. Vi får bare smøre oss med tålmodighet, så kommer de når alt er klart. 
Vi pleier jo alltid å tjuvstarte valpedagboka, så dere som venter kan få litt info om hvordan det går.
Etter å ha hatt besøk av supre valpekjøpere i går, er vi ennå mer spent på hvor mange valper som kommer, og kjønnsfordelingen.
Jubi og Svea går i front av velkomstkomiteen når det kommer besøk. De er på flatters vis overlykkelige for at noen kommer, og tror at alle kommer til dem. De vil ha kos hele tiden og synes alle som kommer er bare topp. Ronja er mye roligere, omstendighetene tatt i betraktning. Hun tar hensyn til at hun har valper i magen og er mye roligere enn hun pleier å være. Ikke for det, hun må alltid være i bånd når vi er ute. Hvis ikke prøver hun å finne seg et sted der hun kan grave seg en hule til seg og valpene sine. Dette er veldig normalt og helt "etter boka", det er bare det at hun og jeg ikke er helt enige der. Jeg synes nok at valpene kan bli født inne, det er liksom litt varmere og bedre enn ute i en snøhule ;-) Vi blir nok enige til slutt.
Hun er heller ikke så happy med at jeg driver og tar på henne en ull"body" som både skal varme og beskytte litt. Jeg liker ikke at hun legger seg rett ned i snøen akkurat nå, så den må hun nok bare ha på seg. Hun ble ganske så fornærmet, men det gikk over etter hvert :-D
I dag er rommet der valpene skal bli født gjort klart, og valpekassa har kommet inn. Så nå får Ronja god tid til å lage seg en skikkelig fin plass å få valpene sine. Så får vi se om den blir godtatt.
Valpene skal jo i teorien ikke komme før torsdag/fredag. Før valpene kommer går kroppstemperaturen til tispa ofte til ned på 36 tallet. Det pleier å være et ganske sikkert tegn på at noe er på gang. Så i morgen starter jeg med å ta tempen på Ronja. Det er veldig normalt at den hopper opp og  ned i noen dager før valpene kommer, men gjerne ikke under 37. Nå er det variasjoner på hvor langt ned de går, så andre ting må også følges med på for å vite om noe nærmer seg. Ofte slutter de å spise, og blir urolige og pesete. Gjerne graver i valpekassa. 
Ronja er super rolig og sover masse og spiser masse. Hun tar livet veldig med ro og lader bare opp til det som skal komme. Gleder oss veldig, og håper dagene går fort :-)

18.02.18 Ronja i snøen
Fineste Ronja
180218 Ronja ute i snøen
Koser seg i snøen